Om att vara underbetald, undervärderad och om oförståelse för professionen

Det blåser hårda vindar inom sjuksköterskeprofessionen. Inte bara inom landstinget Västmanland utan stormen har dragit ett rikstäckande täcke över sig och närmar sig nu stormvarning.
Många har säkert följt debatten eller åtminstone kastat ett öga på artiklar i både länstidningen och rikstäckande media, debatten om våra löner väcker många känslor, minst sagt.
Det är ingen hemlighet att landstinget Västmanland är det landsting som är sämst i Sverige på lokal löneutveckling för sina sjuksköterskor. Det är ingen hemlighet att löneutvecklingen centralt har stått stilla under många, många långa år.
Det är ingen hemlighet att våra politiker inte värderar vår profession, nej fel av mig, de ser fortfarande inte att sjuksköterskorna ÄR en egen profession och dessutom en legitimerad yrkesprofession. Vilket betyder att inte vem som helst kan utföra vårt jobb.
Vi är trötta nu. Vi orkar inte mer. Vi låter oss inte kränkas längre. Vi tänker inte låta politikerna spela på vårt stora omvårdnadshjärta för att motivera att man inte kan höja våra löner till en rimlig nivå. Det är nog nu. Vi har stått tillbaka alldeles för länge. Det är vår tur nu.

Lokalt har det getts mycket utrumme i media. Lyckligtvis har vår länstidning lyckats uppfatta vårt budskap och göra bra artikelserier om vår profession och våra löner.
Våra politiker lyckas inte riktigt lika bra. Men det var väl inget nytt?
I tidningen igår kan man läsa landstingsstyrelsens ordförande (ni vet vem han är) uttrycka sig så här:
Det går inte att bedriva verksamhet UTAN sjuksköterskor. Det kan bli så att vi bara kan lösa det mest akuta och sen får skicka patienter till andra landsting.
Men han anser fortfarande inte att det finns pengar till att höja sjuksköterskelönerna. För det första, hur verklighetsförankrad är landstingsstyrelsens orförande när han gör uttalanden om att det bara är att skicka iväg patienter till andra landsting? Vet han om HUR mycket pengar det kommer att kosta landstinget Västmanland. Är han medveten om vilka gigantiska summor det kostar att ha exempelvis intensivvårdspatienter i andra landsting. Det rör sig om hundratusentalskronor varje dygn! För att inte tala om vårdgarantin som kommer spricka rejält.
Nej, vår ordförande i landstingsstyrelsen vet inte vad han pratar om. Men hans oveteande och klumpiga uttalanden är något vi har fått bevittna gång på gång under våren 2008.
Samtidigt som han igår säger att det inte går att bedriva verksamhet utan sjuksköterskor säger han i samma artikel att "mellanhanden" inte förtjänar en rimlig lön. Men den behövs för vården.
För det är så vi känner oss. Som en mellanhand. Det finns pengar att höja undersköterskornas- och läkarnas löner men inga pengar att höja sjuksköterskornas löner.
Där säger man indirekt att vår kompetens inte är värd att betala för. Vi ska stå tillbaka till förmån för patienterna och våra andra kollegor inom landstinget eftersom vi visste att utbilda sig till sjuksköterska var en förlust affär.
Landstingsstyrelsens orförande menar också att det är rimligt att ge den nya landstingsdirektören en skyhög lön och dessutom är det ok att höja lönen på nuvarande landstingsdirektör med 50% med landstingsdirektörens egen motiveringen att "det rör sig bara om en person".
Landstingsstyrelsens ordförande menar också att man kan jämföra landstingsdirektören med en VD i ett stort multinationellt företag men att jämföra sjuksköterskornas fil.kand examen med andra akademiska utbildningar med samma utbildningslängd inte är rimligt.
Landstingsstyrelsens orförande insisterar på att skattesänkningen måste genomföras för det är folkets vilja, till vilket pris som helst, oavsett vilka besparingskrav det ställer på landstinget Västmanland i övrigt.
Det säger sig självt, när en landstingsstyrelse inte ens är medvetna om vilka professioner inom vården som är legitimerade och att barnmorskorna har dubbla legitimationer, ja då kan man inte förvänta sig en vettig och rimlig lönepolitik för vår profession.
Vänsterpartiet går ut i media idag och stöjder vår kamp och motsätter sig en skattesänkning. Som fackligt engagerad kan jag säga att vårdförbundet inte är bunden till något parti men det innebär inte att vi har en politisk ståndpunkt. Självklart ser oppositionen sitt tillfälle till att värva väljare till nästa val men det spelar ingen roll, medför det att vår löneutveckling förbättras och utvecklas så är jag med på tåget.
Vårdförbundet sätter nu också hårt mot hårt. Lokalt låter vi oss inte snackas bort ur avtalsutvecklingen utan vi står på oss. Vi hoppas att vårdförbundet centralt orkar göra det samma.

I Västerås har löneupproret dragit igång den bästa draghjälpen för vår löneutveckling någonsin. Många tycker kanske det är konstigt att vårdförbundet inte står bakom upproret. Det finns en enkel anledning till det. Det råder fredsplikt innan avtalet har gått ut. Innan vi ligger i konflikt kan vi inte stödja krigsåtgärder vilket uppfattas som uppvigling mot arbetsgivaren och bara ger arbetsgivaren mer anledning att inte medverka till en rimlig löneutveckling samt kan orsaka stora bötesbelopp mot vårdförbundet.
Men om och när vi hamnar i en konflikt, då kan vårdförbundet ta till helt andra medel.

Många är också kommentarerna från allmänheten, de flesta står på "vår" sida men en och annan tycker att vi får skylla oss själva eftersom vi på förväg visste vilket dåligt betalt yrke vi har valt. Till de sistnämda vill jag säga det här:

*Vem svarar i telefon och ger dig råd och hjälp på HSU?
*Vem svarar i telefon på vårdcentralerna?
*Vem förlöser dina barn?
*Vem följer din graviditet?
*Vem undersöker dig på MVC?
*Vem ansvarar för ditt barns hälsovård?
*Vem administrerar alla medicinska åtgärder inom slutenvården?
*Vem kommer hem till dig och lägger om dina sår och ger dig ditt insulin?
*Vem bedriver en avancerad palliativ sjukvård i hemmet?
*Vem tappar ditt blod?
*Vem ger dig blod?
*Vem sitter i ambulansen?
*Vem finns i ambulansflyget?
*Vem söver dig inför en operation?
*Vem övervakar dig under en operation?
*Vem väcker dig efter en operation?
*Vem tar emot dig på mottagningar?
*Vem intensivvårdsvårdar dig?
*Vem röntgar dig?
*Vem tar dina blodprover?
*Vem analyserar dina blodprover?
*Vem tar hand om dig när du avlider?
*Vem koordinerar kontakten med kommunen och biståndshandläggare inom slutenvården?
*Vem koordinerar aktumottagningarna vid katastrofberedskap?
*Vem är din kontakt inom sjukvården?
*Vem sköter kontakten med anhöriga?
*Vem har det medicinska ansvaret kvällar, helger och nätter?
*Vem observerar dina symtom först inom slutenvården?
*Vem sköter dialysen?
*Vem bereder cytostatika?
*Vem utför medicinska aborter?
*Vem finns där vid din sida dygnet runt året runt inom slutenvården?
*Vem saknas inom äldrevården?
*Vems specialistkompetens råder det stor brist om?
*Vem är underbetald?

VÅR KUNSKAP, DIN TRYGGHET!

www.upproret.se

Kommentarer
Postat av: Lisa

Go! Jag hoppas ni orkar kämpa och att politikerna inser läget! Er kunskap är ju ovärderlig!!

2008-03-20 @ 10:11:17
URL: http://muggbo.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0