Vill förtydliga

Så att alla förstår vad det handlar om. Det är alltså inte sjuksköterskornas fel att vi från och med 21 april klockan 12.00 går ut i strejk. Många anser att vi ska ta vårt ansvar och inte riskera människors liv. Det är just det vi gör. Vi tar vårt ansvar varje dag, vi prioriterar alltid patienterna framför oss själva vilket för många innebär att vi inte hinner eller kan ta rast eller lunch och jobbar över över alldeles för många timmar, just på grund av att vi alltid sätter patienterna i främre rummet.
Det är nu vi börjar ta ansvar för vår löneutveckling. Tidigare om åren har vi gnällt i det tysta och snällt bugat och tackat när vi har erbjudits ett par procents löneökning varje år. Nu accepterar vi inte det längre. Vi anser att vi är alldeles för lågt värderade och många, många sjuksköterskor i vårt avlånga land är underbetalda. På många ställen har man träffat bra lokala löneavtal men många av oss tror inte längre på att tyngden måste ligga på den lokala lönebildningen.
Det centrala avtalet måste vara starkt och vattentätt för att inte de lokala arbetsgivarna ska kunna misstolka avtalet. Såsom Västmanlands Landsting har gjort under så många år. I det avtalet som sades upp lämnade man ett utrymme för en central löneökning på 3%. Skriftelser i avtalet gjorde att det som skulle få upp våra löner, nämligen den lokala lönebildningen, lämnade arbetsgivaren ett mycket stort utrymme att tolka avtalet efter eget tycke och smak.
VIlket gjorde att alla fick samma löneökning, om du fick någon vill säga. Den låg på 2.65%. Rimligt?
Ykrandet som ligger ute från Vårdförbundet på en löneökning på 1700:- per månad under en tvåårsperiod är inga orimliga summor. Varför 1700:- som ändå är ett lågt yrkande? Jo för att arbetsgivarna har enats om att en löneökning på minst 1700:- är det garanterade utfallet för läkarna. Alltså finns pengarna. Det handlar för arbetsgivaren om vilken yrkeskategori man vill lägga pengarna på. Legitimerade sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor tillhör bevisligen inte den yrkeskategorin.
Om yrkandet skulle gå igenom skulle jag efter två år vara uppe i en lön på 21900:- i månaden. Då kan ni räkna ut vad min grundlön ligger på idag. 21900:- för det jobb jag gör är ändå gravt underbetalt.
Det erbjudande SKL kunde gå med på innebar en löneökning (dock inte för alla, alltså ingen garanti för att jag kommer att få en löneökning) på 4% år 2008, 2% år 2009 och 2% år 2010 och sifferlöst och framåt efter det. Utöver det ansåg man att avtalet skulle vara tillsvidare och utan chans för oss att säga upp det förrän år 2011. Demokrati i sitt esse?
Hur som helst, om jag nu skulle få ta del av dessa procent så skulle min lön se ut som följande:
2008 19240:-
2009 19624:-
2010 20016:-
Från år 2011 och framot innebär det alltså i realiteten att jag kan stå utan en löneökning i många år.
20016:- ligger en bit i från 21900:- och båda lönerna är oacceptabla.
Att därutöver lämna en lägsta garanterad lön på 21100:- i månaden efter minst ett års sammanhängande yrkeserfarenhet låter i många öron bra. Men tänk så här. Många går på vikariat, de har inte en chans att få ett års sammanhängande yrkeserfarenhet. Dom som har jobbat i mer än ett år, säg två, fem, tio och femton år och som fortfarande inte är uppe i 21100:- i lön eller ligger precis däromkring, var ligger deras löneutveckling? Alla specialistsjuksköterskor och barnmorskorna (som har dubbla legitimationer), det är ett kraftigt slag under bältet att föreslå att en barnmorska ska tjäna lägst 21100:- efter ett års sammanhängande yrekserfarenhet då hon redan har arbetat som sjuksktöerska i några eller flera år innan hon började vidareutbilda sig.
Nej, vi måste sluta prata procent och börja prata pengar.

I dagens VLT kan man läsa det här:
Läkare fruktar att lungsjuka patienter kommer att dö på grund av att de enda SJUKSKÖTERSKOR som kan hjälpa dem andas är hemma.
"Jag är djupt oroad" säger Rolf Forsström.

Vidare har personaldirektör Lena Tell fortfarande ingen koll på professionerna:
Om strejken bryter ut kommer ingen kunna lämna blod på centrallasarettet. Det kommer leda till akut blodbrist, troligen får vi tvångsinkalla sjuksköterskor som fortsätter det arbetet.

Nu är det som så att det är de BIOMEDICINSKA ANALYTIKERNA som är uttagna i strejk vid blodtappningen. Kan snälla personaldirektören ha korrekta fakta innan hon uttalar sig i VLT.
Vidare kan Rolf Forsström fortsätta att vara djupt oroad. Oroad över att alla besparingar drabbar sjuksktöerskorna i dubbla bemärkelser, dels mer arbete på mindre personal och ytor och dels mindre i lönekuvertet.
Nu är det hög tid att våra lokala politiker tar sitt ansvar och prioriterar våra löner och värderar våra yrken korrekt och ser till att Västmanland sluter ett starkt lokalt löneavtal baserat på ett starkt centralt avtal.
När våra högsta höns inom landstinget går ut och uttalar sig felaktigt i media och vidare säger att det bara är sjuksköterskor som kan hjälpa vissa patientkatetogier, ja då försvinner det lilla förtroende som kanske fanns kvar för dem totalt.
Om nu de enda som kan hjälpa patienterna är sjuksköterskor, varför får vi då inte betalt för det?!

Nu är det så att inga patienter kommer att dö för att sjuksköterskorna strejkar. Det är nu upp till ARBETSGIVAREN att se till att dessa patienter får vård. Inte lägga skulden på sjuksköterskorna. Eskilstuna och Örebro är inte uttaget i strejk, patienterna i mest behov av akut vård får helt enkelt slussas vidare. Patienter i icke akut vård får finna sig i att vänta.
Den här strejken ska slå mot arbetsgivaren. Tredje person kommer att drabbas, det är oundvikligt. Men att gå ut och skuldbelägga sjuksköterskor redan innan strejken har brutit ut tyder på sandlådenivå utan dess like.
Om Sverigens Kommuner och Landsting tagit sitt ansvar hade varslet aldrig lagts. Tänk på det, ni som vill skuldbelägga.

Jag fascineras också av svenska folket samtidigt som jag överväldigas över allt stöd vi från från allmänheten. Puss på er, alla ni människor som stödjer vår kamp!! Vi gör samma sak för er när ni vevar runt i era grytor.
Men, många tycker att vi gnäller, att vi ska vara glada över att vi har ett jobb att gå till och att vi ska vara tacksamma över att vi får den lilla lön vi får.
Smtidigt kräver samma människor att vården ska vara tillgänglig dygnet runt, året runt. Många har drabbats av jag kräver vård NU mentaliteten för sitt lilla tåeksem eller vad det nu är och ställer krav på att sjukvården ska finnas tillhands för dem när de så kallar på den.
Vi ska vårda era mammor och pappor, systrar och bröder och er själva. Utan att klaga, med självklarhet och med stor empati och sympati. Vi ska arrangera boenden och reda upp hemsituationer, vi ska behandla och vårda. Och när vården inte lever upp till era förväntningar är det vi som får skulden för alla ledningsproblem och politikerbeslut vi inte kan råda över.

VLT stödjer vår kamp. Här http://blogg.vlt.se/syrrorna  kan ni läsa om de bloggande syrrorna på VLT's hemsida.

Nu är tiden kommen då vill vi få bort stämpeln "lågavlönat kvinnoryke" om sjuksköterskeyrket för att istället bli ett korrekt värderat akademiskt yrke. Vi kommer inte sluta kämpa förrän vi når dit.
Rättvisa löner till livsviktiga yrken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0