Valborgsmässofirande the Swedish way

Igår läste vi 30 april i almanackan vilket alltså betyder valborgsmässoafton. På valborgsmässoaftonskvällen går de flesta svenskar ut och tittar på någon majbrasa någonstans runtom i vårt avlånga land och lyssnar på sånger sjungda av manskörer samtidigt som vi lägger lite för mycket pengar på lotter, för dyrt och gammalt termoskaffe, fiskdamm för barnen samt någon grillad korv eller två.
Kvällen brukar avslutas med lite fyrverkerier. Det regnar så gott som alltid på valborgsmässoafton.
För dom som inte stirrar på majbrasor och köper lotter av Lions så är det krogen som gäller. Dricka mycket alkohol på kort tid och fyllna till ordentligt, bråka med frugan, somna i rondeller samt såga ner flaggstänger (det hände förra året utanför sjukan).
Vi tillhör den förstnämnda skaran så även vi förberedde oss på att gå och titta på majbrasa och köpa lotter och grillad korv.
När svenskar "firar" valborgsmässoafton (de som inte dricker sig helt redlösa vill säga) så innebär detta att vi i oavsett väder går unisont till något ställe där det ligger en stor hög med pinnar och annat man kan elda och väntar på att brasan ska tändas.
Vi anlände till "firandet" 19.00 samtidigt som regnet behagade strila ner i jämn ström. Naturligtvis hade vi inga paraplyer med oss. Ungefär vid samma tid anlände alla andra firande och alla gjorde ungefär samma sak. Köpte en lott, lät barnen fiska i fiskdammen, drog i sig en grillad korv eller två och, nu kommer vi till den mest fascinerade delen av firandet, ställer sig och väntar i närheten av bråtet som ska eldas upp, på att själva brasan ska tändas. Vi gör alltså inget mer.

Valborgsmässoaftonsfirande innebär för svensken att stå och vänta på att en eld ska tändas.
Sedan står vi och stirrar på elden, några hoppar givetvis så nära man kan utan att låta elden ta fart i skor och kläder, lyssnar på något vårtal och sedan går vi hem.
Fantastiskt.
Talet vi lyssnade till igår hade säkert någon poäng någonstans men talaren tappade den röda tråden långt innan han hann komma till någon form av avslut på det ostrukturerade tal han höll som gick ut på att tala om naturkatastrofer, människans destruktiva leverne, tsunamikatastrofen mm. Att ge våren ett hurra efter det talet kändes en aning bisarrt.
En sann valborsmässoafton the Swedish way alltså.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0